Printre planurile pe 2011 ale Depozitarului Central se numara si implementarea conturilor globale (cu raportare si reconciliere) si noul model de imprumut de instrumente financiare. Chiar daca tranzactionarea Fondului Proprietatea se va face prin conturi globale, implementarea lor la nivelul pietei este o procedura de durata, pentru care brokerii trebuie sa se pregateasca.
Depozitarul Central a inceput de anul trecut o serie de informari a participantilor la piata cu privire la modificarile ce se vor produse impreuna cu noile mecanisme.
Astfel, pentru conturile globale se va aplica raportarea si reconcilierea, care nu se aplica pe actiunile Erste iar pentru imprumutul de actiuni s-a pregatit un sistem mai complex.
Principalele deosebiri intre conturile globale folosite pentru Erste Bank si cele cu Fondul proprietatea sunt legate de raportari.
Astfel, in codul Depozitarului Central, care trebuie aprobat de CNVM, este mentionat un sistem de conturi globale cu raportare. Intermediarii trebuie sa raporteze toate detinerile din conturile globale, de doua ori pe an, inainte de AGA, de distribuirea dividendelor sau de alte evenimente importante, la solicitarea CNVM.
Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului, a explicat ca fiecare intermediar ce va activa pe cont global va primi periodic instiintari pentru raportarile pe care trebuie sa le execute la o anumita data.
“Momentan, cu un singur emitent de raportat va fi mai simplu, dar daca vom avea conturi globale pe toata piata, atunci va fi mai complicat”, a declarat Tanasoiu.
Directorul DC a mentionat ca extinderea conturilor globale la nivelul intregii piete se poate face prin doua directii generale: fie intermediarii pregatiti vor solicita adoptarea conturilor pe toate tranzactiile, fie CNVM a aproba emitentii care sa se tranzactioneze prin aceste conturi. @N_