Măsura iniţiată de guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului Iveta Radičova şi intrată în vigoare la 1 ianuarie este fără precedent în Uniunea Europeană. Noua legislaţie a necesitat modificarea de către Parlament a Codului Civil şi are rolul de a combate corupţia în rândul politicienilor de la Bratislava.
Înainte de Crăciun, Parlamentul slovac a adoptat un amendament la Codul Civil, care prevede că, începând din 1 ianuarie 2011, toate contractele pentru servicii încheiate de statul slovac vor trebui publicate pe internet. În caz contrar, ele vor fi considerate invalide. Iniţiativa este fără precedent în Uniunea Europeană. În alte ţări ale UE, chiar şi în cele unde corupţia este la un nivel foarte mic, obligaţia de a publica contractele încheiate de stat este o excepţie, şi nu o regulă, relatează portalul presseurop.eu. Adoptarea legii este o victorie politică majoră a premierului Iveta Radičova şi a coaliţiei sale de centru-dreapta, venită la putere în iulie 2010.
Citiţi şi: Povara impozitării. Reţeta statelor care stau bine la acest capitol Influenţa Facebook
Există un număr de motive pentru care a fost luată această măsură de transparenţă totală, după cum scrie săptămânalul slovac "Respekt". În alegerile din 2010, problema corupţiei, care a fost "o plagă" a administraţiei fostului premier Robert Fico, a fost unul dintre primele puncte din programul electoral al Uniunii Creştin-Democrate, partidul premierului Iveta Radičova. În timpul guvernării Fico, opoziţia a încercat să pună pe tapet problema mitei politice, amintind abuzurile grave privind fondurile publice, petrecute în anii 1990. Mai există totuşi un motiv, mai general, pentru care a fost adoptată această lege, scrie publicaţia slovacă: apariţia unei tendinţe globale în care relaţiile sociale sunt din ce în ce mai influenţate de website-uri precum Facebook, iar politica mondială e din