Actriţă la Teatrul de Copii „Ion Creangă“ de 30 de ani, Marcela Andrei îşi educă elevii şi-i înveseleşte pe copii prin metoda jocului în teatru, a conversaţiei şi râsului.
Originară din Cluj, actriţa a dat de trei ori la Teatru, pe vremea când erau şase locuri la fete, la facultatea din Târgu-Mureş, secţia română. A vrut să studieze Psihologia, dar chiar în acel an s-a desfiinţat facultatea. La o serbare a recitat „Toporaşi“ de Magda Isanos şi i s-a deschis pofta pentru teatru. „Mi-a plăcut şi am dat admiterea de trei ori“, a mărturisit Marcela.
„În perioada cât m-am pregătit pentru teatru am făcut un curs de artă fotografică, iar după ce am absolvit facultatea, m-au repartizat la Satu Mare. Prin 1981-82 am dat concurs la Teatrul din Capitală“, povesteşte actriţa. A debutat la „Ion Creangă” cu rolul unei adolescente în „Cădere liberă“, de Colin Mortimer. Cel mai mult i-a plăcut să-l joace pe Dick din „Micul Lord”. A urmat Dorotheea din „Vrăjitorul din Oz”, Michiduţă şi iepurele Teofil din „Magazinul cu jucării“. În stagiunea actuală, Marcela îşi face apariţia pe scenă costumată în Hopa-Mitică din piesa „Când jucăriile spun pa“, unde cântă live pentru prima dată.
Terapie prin joacă
De 10 ani, Marcela Andrei joacă pentru copiii bolnavi din spitale. „Clinic clown“, proiect adus de olandezi în România, înseamnă opt actori cu condiţie fizică care împart bucurie copiilor ţintuiţi de boală la spitalul „Marie Curie“ sau la Fundeni.
„Suntem opt actori şi lucrăm în cuplu. Eu fac echipă cu Daniel Tudorică şi trebuie să avem o oarecare disponibilitate pentru acest tip de exprimare“, explică actriţa. „Mergem 10 ore pe lună la secţia de Oncologie şi la cea de Arşi. Avem nasul roşu, fără vopseluri şi alte «artificii» şi facem pantomimă. Nu trebuie să-i facem pe copii să râdă, ci doar să zâmbească pentru că mulţi sunt operaţi şi nu au voie“, a prec