Controversata Lege a educaţiei a fost promulgată, marţi, de preşedintele Traian Băsescu, imediat după ce a fost declarată constituţională. Iată care sunt cele mai importante modificări.
Elevii care frecventează acum cursurile primare, vor avea
“generala” prelungită până în clasa a IX-a
Gimnaziul va fi de cinci ani
Învăţământul obligatoriu e de zece clase şi cuprinde clasa pregătitoare şi şcoala generală (ciclul primar şi pe cel gimnazial). Astfel, copilul va începe cu grupa pregătitoare, va face apoi ciclul primar (clasele I-IV) şi apoi pe cel gimnazial (clasele V-IX). Noutatea absolută pentru sistemul de învăţământ românesc e faptul că gimnaziul va cuprinde clasele V-IX, iar liceul, clasele X - XII/ XIII. Această modificare se va aplica pentru elevii care încep clasa a V-a în anul şcolar 2011 - 2012.
Admiterea la liceu se schimbă
La admiterea în liceu, 70% din notă va reprezenta portofoliul educaţional (care conţine printre altele media de la clasele V-IX), plus rezultatul evaluării naţionale, iar 30%, un examen care va fi dat separat.
Probe diferite la bacalaureat
Cei care încep clasa a IX-a din anul şcolar 2012 - 2013 vor da bacalaureatul din probe transdisciplinare. “Nu vom mai avea acea separare artificială între materii, ci va fi, de exemplu, o probă transdisciplinară de ştiinţe, în care un examen va fi compus din aspecte legate de chimie, fizică, biologie, ştiinţele naturii”, a spus ministrul educaţiei, Daniel Funeriu.
Părinţii, implicaţi mai mult în şcoală
Părinţii vor avea dreptul să se implice în deciziile şcolii, respectiv în consiliile de administraţie. Ei vor lua parte la toate deciziile importante, inclusiv la cele legate de partea opţională a curricumului şcolar. Părinţii sunt obligaţi să se asigure că odraslele lor merg la cursuri. În caz contrar, aceştia riscă amenzi de până la 1.000 de lei sau v