"Termenul 'comasare' merita, ce-i drept, o soarta mai buna decat uitarea in care fusese aruncat in ultimul timp", scrie Cristian Preda pe blogul sau. Si sunt intru totul de acord cu el.
Apoi, continua fortand concluzia care prefigureaza ca PNL, partid de stanga atunci cand nu-i da inima ghes sa se ia la toarta cu PD-L, se va dizolva in PSD: "Intr-adevar, ani de-a randul, cuvantul desemnase procesul in urma caruia un partid disparea, fiind absorbit de un altul".
M-am referit la o fortare a concluziei pentru ca dl. Preda, politolog si deontolog deopotriva, introduce o interpretare singulara a unui cuvant ceva mai complex in sensuri decat i-ar conveni domniei sale, cum o arata si DEX-ul, dar si o interpretare cel putin bizara, daca nu complet falsa, a utilizarii termenului in stiintele poltice. Sa ma explic.
Cristian Preda: Daca pe plan extern penelistii sunt de stanga, de ce n-ar fi si pe plan intern?
Toata tevatura porneste de la declaratia lui Crin Antonescu de la Antena 3, din 27 decembrie 2010, declaratie mai mult sau mai putin fericita daca tinem cont de valurile de cerneala revarsate si care suna astfel: "Sugerez o comasare a PSD si PNL, pentru ca batalia sa nu se mai dea intre stanga si dreapta, ci intre lipsa de solutii si incercarea de a scoate tara din impas".
In dictionarul limbii romane cuvantul "comasare" desemneaza actiunea de a "comasa", care termen la randul sau inseamna "a reuni, a concentra, a grupa" si in nici un caz "a topi, a dizolva, ori a absorbi".
Confuzia d-lui Cristian Preda - daca despre confuzie poate fi vorba - provine probabil din interpretarea eronata a cuvantului englez "fusion", tradus in romaneste prin "comasare". Numai ca "fusion" inseamna de fapt, in domeniul politologiei, "o coalitie de partide sau factiuni". Iar "coalitia de partide" semnifica procedeeul prin ca