Săpăturile realizate la punctul Taraschina dezvăluie existenţa unui complex arheologic atribuit culturii Gumelniţa, datat cu patru milenii înainte de Hristos.
Un grup de arheologi din România şi din Franţa lansează o ipoteză şocantă privind evoluţia comunităţilor umane în Delta Dunării. Arheologii susţin că au probe concludente care demontează mitul potrivit căruia Delta Dunării este cel mai tânăr pământ, pe care nu ar exista dovezi arheologice foarte vechi privind existenţa unor comunităţi umane.
Arheologul Cristian Micu, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Eco Muzeale Tulcea, a declarat că „săpăturile arheologice realizate împreună cu arheologi din Franţa în apropierea satului Mila 23 din Delta Dunării, punctul Taraschina, au dezvăluit existenţa în această zonă a unui complex arheologic atribuit culturii Gumelniţa, anii 4400-4300 înainte de Hristos. Studiul materialelor descoperite în acest complex demonstrează că membrii comunităţii umane stabilite în punctul Taraschina practicau agricultura şi creşterea animalelor".
Cercetări arheologice anterioare au dezvăluit existenţa unor comunităţi umane din aceeaşi cultură, Gumelniţa, doar în zone terestre din nordului Dobrogei. Este vorba de siturile de la Baia, cunoscute sub numele Hamangia şi Isaccea, numit Boian. Arheologul Cristian Micu mai spune că „vechimea siturilor chalcolitice de la Baia, Isaccea şi Mila 23 este foarte apropiată. Situl din Deltă are o vechime mai mică cu 200 de ani, care, în acest context, nu are o relevanţă semnificativă".
Nivelul Mării Negre a crescut rapid
Specialiştii care efectuează investigaţii arheologice în Delta Dunării, cu intenţia declarată de a spulbera mitul celui mai tânăr pământ de la gurile fluviului care s-ar fi format în ultimele milenii, sunt foarte aproape să demonteze şi alte mituri. Pentru atingerea acestor obiective, arheo