Dobânda-cheie a fost menţinută la 6,25%, pentru a cincea şedinţă consecutivă, în conformitate cu aşteptările economiştilor
Rezervele minime obligatorii au rămas şi ele la nivelul de 15% pentru pasivele în lei şi 25% pentru cele în valută
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, ieri, în prima şedinţă de politică monetară din acest an, să menţină dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, pentru a cincea şedinţă consecutivă, precum şi ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%, această decizie fiind în conformitate cu aşteptările celor mai mulţi economişti.
Actualul nivel al dobânzii-cheie este valabil din luna mai 2010, când Banca Naţională a decis să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25%.
La începutul zilei de ieri, analiştii ING Bank anticipau într-o notă că în scenariul lor de bază rata de dobândă de politică monetară va rămâne neschimbată, în mare parte din cauza riscurilor inflaţioniste.
Încă de la sfârşitul anului trecut, şi economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, susţinea că BNR va rămâne prudentă şi anul acesta, astfel că cel mai sigur scenariu era acela că în primul semestru din 2011 dobânda va fi menţinută la nivelul anului trecut. "Cred că anul viitor (n.r.- anul acesta) ne va mai aduce o posibilă reducere a dobânzii-cheie, dar cel mai sigur în primul semestru dobânda va fi menţinută. BNR va rămâne prudentă şi anul viitor (n.r.- anul acesta), şi astfel vor fi dobânzi constante'', declara, în luna noiembrie, pentru Curierul Naţional, Lucian Anghel.
Lichidităţile din sistemul bancar, gestionate adecvat
Tot în cadrul şedinţei de ieri, CA al BNR a reiterat că banca centrală urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. Banca centrală not