O carte de doar 29 de pagini, un pamflet social scris de un autor nonagenar, a devenit un adevărat fenomen în Franţa, vânzându-se în peste 500.000 de exemplare în câteva săptămâni.
Volumul-manifest „Indignaţi-vă", semnat de Stéphane Hessel, în vârstă de 93 de ani, a ocupat timp de cinci săptămâni locul 1 în topul vânzărilor de carte din Hexagon, detronându-l pe starul literaturii franceze, Michel Houellebecq, cu al său ultim roman „Harta şi teritoriul". În timp ce presa încearcă să explice popularitatea neaşteptată a lui Hessel, cartea stârneşte vii dezbateri între intelectualii francezi.
„În lume, există lucuri insuportabile"
Recunoscut drept un activist social-democrat, Stéphane Hessel (fost membru în mişcarea de rezistenţă şi unul dintre coredactorii Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului din 1948) face apel la „insurecţie paşnică" şi îi îndeamnă pe tineri nu la revoltă, ci la indignare. „Motivele de indignare pot părea astăzi mai puţin clare într-o lume complexă. Dar în lume există lucrruri insuportabile. Pentru a le vedea, trebuie să priveşti atent, să cauţi. Le spun tinerilor: «Căutaţi un pic, veţi găsi». Cea mai rea atitudine este indiferenţa, să-ţi spui: «Nu pot să-l ajut, să se descurce»."
Indignat de tratamentul aplicat rromilor
Inventarul indignărilor sale rămâne însă foarte general, remarcă presa din Hexagon. În Franţa, Hessel critică politica lui Nicolas Sarkozy faţă de pensionari, dar şi faţă de emigranţi. Şi „lipsa de umanitate" în tratamentul aplicat rromilor din estul Europei de guvernul Sarkozy este unul dintre motivele de indignare ale scriitorului. „Aş vrea ca fiecare dintre voi să vă găsiţi motivele personale pentru indignare. Este preţios. Când eşti indignat de ceva, cum am fost eu de nazism, devii militant, puternic şi angajat."
La nivel mondial, scriitorul atacă dictatura pieţelor financiare, prăpastia