În noul birou, Erich Kwek are acum suficient spaţiu, o masă de conferinţe şi o zonă de relaxare. Acest loc ar putea fi uşor confundat cu un birou dintr-o corporaţie de succes, însă tabla lungă de pe perete aminteşte că această cameră nu a fost concepută pentru a fi un birou. În urmă cu un an, aceasta era de fapt o sală plină cu elevi de clasa întâi. Astăzi, directorul Şcolii Primare Telechron din districtul Whittier, California, priveşte pe fereastra biroului său curtea şcolii, goală. La finele anului trecut, tăierea bugetului de stat a trimis Şcoala Primară Telechron într-o ultimă vacanţă de vară. Imediat după, birourile administrative ale districtului s-au mutat în clădiri mai mici, până când se va decide viitorul fostei clădiri.
O spirală descendentă
În acest context, se formează o spirală descendentă: măsurile de austeritate au redus numărul locurilor de muncă, iar elevii, împreună cu familiile lor, pleacă din California către alte state unde viaţa este mai bună. Anul acesta, districtul a pierdut 175 de elevi, de două ori mai mult decât se estimase anterior. "Oamenii care se mutaseră în California pentru un loc de muncă, acum se reîntorc în Mexic sau în statele din care provin" - Erich Kwek. Şcolile publice reprezintă situaţia sumbră în care este "Statul de Aur", aflat în mâinile noului guvernator, Jerry Brown, un democrat cu o lungă istorie în politica Californiei, autoproclamat "zgârcit".
Nu cu multe decenii în urmă, sistemul şcolar de stat al Californiei era invidiat de întreaga Americă, împreună cu vremea însorită, stilul de viaţă, tehnologia şi industriile înfloritoare, ce reprezentau un motor economic prosper al SUA şi simbolul suprem al visului american. Astăzi, imaginea Californiei este ruinată. Statul, cu un PIB de 1,7 trilioane dolari, se chinuie acum să iasă din recesiune, care a zguduit piaţa imobiliară, a trimis în şo