Documentul poate fi cerut de cumpărătorul unui locuinţe înainte de încheierea tranzacţiei. Certificatul energetic îi spune cumpărătorului cât va plăti la factura de încălzire. Experţii în domeniu clasifică locuinţele în funcţie de clasa energetică pe care o deţine.
Proprietarii de locuinţe scoase la vânzare trebuie să prezinte de la 1 ianuarie 2011 un certificat energetic al locuinţei, adică un act în care scrie dacă pereţii păstrează sau nu căldura. Specialiştii cred că apartamentele noi sau reabilitate termic vor fi mai căutate.
Cumpărătorii află pe ce dau banii
Cu cât imobilul scos la vânzare consumă mai puţină energie, cu atât clasa certificatului energetic este mai aproape de A. În schimb, dacă pereţii pierd caldura, se apropie de clasa G. Dacă ar fi sa compărăm un bloc reabilitat sau recent construit cu unul vechi, vom observa că acesta din urma pierde căldura prin pereţi şi prin ferestre. Cele mai multe locuinţe din Alba Iulia se încadrează în clasele C şi D, adică au tâmplărie din lemn, nu sunt izolat termic, şi au pierderi pe reţeaua de termoficare.
„Am făcut un inventar al celor peste 18.000 de apartamente din Alba Iulia. Am urmărit care este anul de construcţie, suprafaţa, dar şi materialele şi sistemul în care au fost ridicate. La cerere, putem să punem datele la dispoziţia celor interesaţi“, a declarat Mihai Coşer, purtător de cuvânt Primăria Alba Iulia.
Cu toate că nu prevede sancţiuni pentru neaplicarea prevederilor, legea le acordă notarilor ultimul cuvânt. „Obligaţia noastră este să înştiinţăm atât vânzătorul cât şi cumpărătorul despre certificatul energetic. Dacă oamenii se înţeleg şi acceptă să cumpere imobilul şi fără acest document, tranzacţia se poate face fără probleme. Noi ne facem datoria, nu vrem nicidecum să blocăm piaţa imobiliară, care şi aşa a fost serios afectată de criză", spune notarul Constantin Pope