Acţiunea urmăreşte cunoaşterea şi protejarea speciilor de păsări şi impactul poluării mediului înconjurător asupra diverselor specii.
În Parcul Naţional Cozia sunt inventariate păsările sălbatice de pe Defileul Oltului. Şeful parcului, ing. Pavel Prundurelu, ne-a spus: „Proiectul, în valoare de 80.000 de euro, este finanţat prin fonduri europene şi se află în desfăşurare până la 30 mai 2012 . El îşi propune inventarierea păsărilor sălbatice în vederea cunoaşterii şi protejării acestora. Vor fi redactate materiale ştiinţifice, cu poze, descrieri, cerinţe de habitat. Personalul parcului urmează să fie instruit cum să monitorizeze şi să observe evoluţia acestor specii". Angajaţii din instituţiile statului dar şi autorităţile vor fi conştietizate de necesitatea protejării acestor specii.
Lebede artice în locul celor autohtone
Potrivit ing. Prundurelu în lacurile de la Mănăstirea Turnu, Gura Lotrului, Cornetu au apărut o serie de păsări frumos cântătoare, iar numărul egretelor, cormoranilor şi sitarilor este mare. „Nu putem face comparaţii deoarece este pentru prima oară când se face o astfel de inventariere. Poluarea apelor, a mediului, este un fenomen în toată lumea şi se resimte şi la noi şi de aceea se fac aceste studii care sunt transmise unei comisii de specialitate din Consiliul Europei", a spus Prundurelu. Un împătimit ornitolog, ing. silvic Ion Tănăsescu, ne-a spus: „Am observat că pe Defileul Oltului s-au înmulţit speciile de raţe sălbatice, că sunt în jur de 12 specii. Sunt şi foarte multe lebede artice, venite din Nordul Europei, în timp ce lebedele noastre sunt din ce în ce mai puţine, acestea retrăgându-se în zona din deltă unde clima este mai blândă".
Defileul Oltului, culoar de zbor pentru păsări
Defileul Oltului este important pentru studierea păsărilor deoarece reprezintă principalul culoar de migraţie