Protocolul dintre liberali şi conservatori, obţinut de ziarul Adevărul, stabileşte până în detaliu cum îşi vor împărţi funcţiile cele două partide, de la locurile în Parlament până la agenţiile guvernamentale.
CITEŞTE AICI PROTOCOL PNL-PC!
Potrivit documentului, Alianţa de Centru Dreapta (ACD) este coordonată de Consiliul Naţional de Conducere (CNC) , format din câte patru reprezentanţi ai conducerilor celor două partide. CNC este prezidat de preşedinţii celor două partide în calitate de copreşedinţi şi ia decizii prin consens. Alianţa va avea structuri similare şi la nivel judeţean.
La alegerile locale din 2012, cele două partide vor participa pe liste separate, fără să se atace reciproc şi cu sprijin pentru candidaţii intraţi în turul II. CNC poate decide candidaturi comune în anumite judeţe sau în Bucureşti, la propunerea structurilor locale.
PNL şi PC vor participa la alegerile parlamentare cu candidaţi comuni. PC va primi un număr de12 colegii eligibile pentru Camera Deputaţilor şi nouă pentru Senat, stabilite pe baza unor sondaje de opinie, dar nu mai multe de unul pe judeţ. PC va avea dreptul la alte 21 de colegii “marginale” - cu şanse reduse de alegere.
Antonescu garantează locuri pentru actualii parlamentari PNL
Protocolul conţine şi un alineat menit să calmeze spiritele în PNL şi să uşureze aprobarea documentului de către Delegaţia Permanentă a partidului.
Şi anume “parlamentarii în funcţie vor avea prima opţiune pentru candidatura în colegiul electoral în care au fost aleşi în 2008”. În judeţele unde numărul colegiilor eligibile este mai mic sau egal cu al parlamentarilor PNL desemnaţi pentru o nouă candidatură, PC nu va putea solicita unul dintre colegiile eligibile. PNL mai are în prezent 74 de deputaţi şi senatori, toţi membrii de drept ai Delegaţiei Permanente, şi liniştirea acestora, că nu vor fi daţi l