Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, joi, ca, desi largirea Fondului Unic al Asigurarilor de Sanatate a fost o decizie grea, hotararea a fost una necesara.
"Largirea bazei de contributii la Fondul Unic de Sanatate a fost o decizie foarte grea, dar necesara pentru functionarea sistemului sanitar. Decizia are la baza un simplu motiv, anume acela ca sanatatea costa, intretinerea sistemului sanitar costa", a spus ministrul, in cadrul unei conferinte de presa in care a facut un bilat pe 2010 al institutiei pe care o conduce.
Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate, numarul contribuabililor inclusi astfel in baza de impozitare fiind de 2,6 milioane persoane.
"Practic, pana la aceasta decizie, noi aveam un numar de 6,7 milioane de platitori, in timp ce asigurati erau aproape 18 milioane, ceea ce inseamna ca peste 10 milioane de cetateni erau asigurati fara a contribui la sistemul de sanatate", a facut un calcul Cseke Attila.
De asemenea, ministrul a precizat ca, in premiera, incepand cu anul 2011, contractul cadru va reglementa conditiile acordarii de asistenta medicala in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru doi ani, aceasta masura fiind importanta pentru "eficientizarea sistemului".
"Nu vom mai pierde timp si energie in dezbaterea acestora timp de multe luni si contractarea acestora la inceputul fiecarui an. Ele se vor incheia pentru un termen de doi ani, astfel incat fiecare prestator va sti, pentru urmatorii doi ani, unde se afla. (...) Caracterul multianual va da o continuitate atat furnizorilor, cat si pacientilor", a apreciat Cseke Attila.
Pe de alta parte, chiar daca spitalele romanesti puteau avea, pana la sfarsitul lui 2010, cu peste 3.000 de cadre med