În ciuda opoziţiilor verbale, copiii maghiari au obţinut prin noua Lege a educaţiei învăţământ integral în limba maghiară / Foto: Marin Raica / Jurnalul Naţional Poziţia preşedintelui Traian Băsescu faţă de cerinţele minorităţii maghiare de a avea învăţământ în limba maternă a oscilat în timp de 12 ani de la o extremă la alta. Astfel, dacă în mandatul actual de preşedinte Băsescu a devenit un susţinător fervent al solicitării UDMR de a avea învăţământ integral în limba maghiară, în urmă cu 12 ani, când era ministru al Cabinetului Radu Vasile, Traian Băsescu s-a opus vehement unei hotărâri de guvern prin care se înfiinţa o universitate de stat cu predare în maghiară şi germană.
Un document obţinut în exclusivitate de site-ul Impactnews prezintă discuţiile dintr-o şedinţă de Guvern, în septembrie 1998, în care s-a analizat hotărârea care înfiinţa Universitatea de stat Multiculturală, cu predare în limba maghiară şi germană. Ministrul pentru minorităţi la acea vreme, Gyorgy Tokay, a susţinut înfiinţarea acestei structuri de învăţământ, intrând în conflict verbal cu ministrul Traian Băsescu, care susţinea că este incorect ca studenţii români să nu aibă dreptul să înveţe în limba română în acea universitate. „Nu am dreptul aici să înfiinţez o grupă care să i se predea în limba română? (...) Dar mi se pare absolut incorect... Să exclud posibilitatea ca, aşa cum astăzi la Universitatea din Cluj grupuri pot cere predare în limba maghiară, într-o instituţie de învăţământ superior să nu existe o grupă care să poată să ceară predare în limba română, mi se pare absolut incorect.
Cum gândiţi să creăm sistemul ăsta de excludere a studenţilor români într-o instituţie de învăţământ superior, pe teritoriul României?(..) E strâmb ceea ce faceţi dvs. şi acum, pentru că m-am dumirit care vă este logica, mă desolidarizez de acest act normativ, chiar dacă există risc