Atentatul ucigas asupra unei biserici crestine din Egipt, soldat cu cel putin 21 de morti si 97 raniti, a starnit repulsia intregii planete, inclusiv a lumii musulmane. Doar o condamnare nu ar fi de-ajuns pentru ucigasi, cred liderii lumii.
Din partea musulmana se aud voci, care sunt pentru condamnarea actului terorist, nu numai din partea imamilor seniori egipteni, care sunt sustinatori ai Guvernului.
"Fratia musulmana", o formatiune radicala de opozitie, se distanteaza total de actele de violenta, la fel ca si liderul religios suprem din Arabia Saudita si multi reprezentanti ai lumii politice arabe, scrie Deutsche Welle.
Extrem de vehementa este pozitia musulmanilor din Germania: "cine trateaza omul intr-un astfel de mod barbar nu are dreptul sa invoce niciun fel de religie sau ideologie", se spune intr-o declaratie scrisa a Consiliului de Coordonare a Musulmanilor. Toate aceste luari de pozitie sunt un semnal clar de solidaritate impotriva violentei.
Blestemul de a fi minoritar
Cererea Germaniei si a altor tari occidentale pentru asigurarea unei protectii eficiente a crestinilor din Orientul Mijlociu este intemeiata.
Situatia minoritatilor crestine, in diferite tari precum Egipt, Irak sau teritoriile palestiniene, cu greu poate fi descrisa.
Peste tot, in aceste teritorii, crestinismul este impins in defensiva si, la fel ca alte religii minoritare din regiune, este amenintat cu disparitia. In intreaga regiune, nu exista masuri de protectie impotriva acestui fenomen.
Este de neacceptat, de exemplu, situatia din Arabia Saudita, unde pana si detinerea unei Biblii reprezinta o infractiune. Si nu vorbim de o problema strict teoretica, ci de viata de zi cu zi a oamenilor care muncesc sezonier in aceasta tara, proveniti din tari crestine.
Populatia crestina din Egipt