Credinciosii ortodocsi, catolici si greco-catolici sarbatoresc, joi, Boboteaza sau Botezul Domnului. Aceasta este ultima zi din ciclul sarbatorilor de iarna, dedicata sfintirii apelor.
Pe malul raurilor sau in fata bisericilor, preotii oficiaza slujba sfintirii apei, in amintirea botezului primit de Iisus Hristos in apele Iordanului.
Credinciosii duc cu ei acasa Agheasma Mare sau apa sfintita pentru a o bea pe nemancate in zilele urmatoare. Apa care se sfinteste de Boboteaza isi pastreaza proprietatile neschimbate pentru multi ani.
In aceste zile casele credinciosilor au fost stropite cu apa sfintita de catre preotii parohi pentru a fi binecuvantate.
Curajosii sfideaza gerul Bobotezei
In mod traditional, dupa ceremonialul religios, in apele Dunarii este aruncata joi o cruce de lemn, dupa care vor sari cei mai curajosi galateni. Se spune ca acela care scoate crucea din apa, de Boboteaza, va fi sanatos si va avea noroc.
Mii de credinciosi sunt asteptati sa participe la Constanta la slujba oficiata de Inaltpreasfintitul Teodosie in Catedrala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel". Dupa slujba, pe faleza Cazinoului din Constanta va fi oficiata slujba de sfintire a apelor. Conform traditiei, Inaltpreasfintitul Teodosie va arunca in apa marii trei cruci care vor fi recuperate de tinerii care nu se tem de gerul Bobotezei.
Boboteaza este marcata si de romanii din diaspora
In capitala Suediei, la Stockholm, are loc in premiera o ceremonie traditionala romaneasca - aruncarea crucii in apa, in Marea Nordului, in semn de binecuvantare, de catre episcopul Europei de Nord, PS Macarie Dragoi transmite Radio Romania Actualitati. Credinciosii ortodocsi, catolici si greco-catolici sarbatoresc, joi, Boboteaza sau Botezul Domnului. Aceasta este ultima zi din ciclul sarbatorilor de iarna, dedicata sfintirii a