Noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii se vor întruni, vineri, în şedinţa de constituirea, ocazie cu care este programată şi alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui CSM, potrivit Mediafax.
Şedinţa de constituire a CSM-ul rezultat în urma alegerilor din 2010 a fost convocată pentru vineri, 8 ianuarie, de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.
Lista membrilor aleşi în noul CSM a fost validată de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru şi 60 împotrivă, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2010.
Între partidele aflate la guvernare şi cele din opoziţie a existat o dispută dacă va fi supusă votului întreaga listă a magistraţilor aleşi membri ai CSM sau, aşa cum a propus PDL, o "listă scurtă". Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Rădulescu, declara atunci că nu poate fi supusă votului Senatului întreaga listă a magistraţilor întrucât pe aceasta se găsesc şi trei persoane, Dan Lupaşcu, Lidia Bărbulescu şi Dan Chiujdea, care, deşi au avut deja un mandat în cadrul CSM, candidează pentru un al doilea mandat.
Anterior, pe 15 decembrie, rectorul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu şi Victor Alistar, director executiv al Transparency International România au fost aleşi de Senat reprezentanţi ai societăţii civile în CSM.
Ulterior, PDL a atacat la Curtea Constituţională hotărârile Senatului de validare a listei cu membrii aleşi ai CSM şi de desemnare a lui Victor Alistar, membru în Consiliu din partea societăţii civile, urmând ca sesizările să fie dezbătute în 19 ianuarie.
Prezent la bilanţul activităţii CSM pe anul 2010, Traian Băsescu a adresat miercuri CSM rugămintea de a amâna alegerea conducerii noului CSM până când Curtea Constituţională se va pronunţa asupra celor două contestaţii.
Şeful statului a arătat că ar trebui