Mai caută europenii să stimuleze în Rusia şi altă modernizare decât cea economică? Expertul european Ben Judah a analizat pentru FP România viziunea de politică internaţională a noii generaţii de lideri nu doar vest- dar şi central-europeni, marcaţi de criza economică: mai curând geoeconomie decât geopolitică.
Extras din dosarul "Noua Ialta, bomba anului", publicat în FP România nr. 19 (noiembrie/ decembrie 2010). Citiți și: O Alianță cu Rusia? de Serghei Karaganov FP România: Ce fel de „parteneriat pentru modernizare” este posibil între Europa şi Rusia? Şi altul decât cel economic?
Ben Judah: Este important să realizăm că natura interacţiunilor dintre naţiuni se transformă. Avem cam un milion de ruşi în Europa, cel puţin 300.000 doar în Londra. Pe tot cuprinsul continentului există conexiuni emergente între oameni, familii, întreprinderi care modifică modul în care ne relaţionăm. Diaspora rusă în Europa ar putea afecta însăşi evoluţia internă a Rusiei. Chiar dacă un eventual parteneriat pentru modernizare eşuează la nivelul relaţiilor dintre state, va fi însă interesant de observat cum legăturile personale încep să modeleze şi să redefinească modul în care percepem lucrurile. Avem milioane de turişti ruşi care vin în Europa, la Paris, Berlin, Londra, dar şi numeroase companii ruseşti, din afara industriei petrolului şi a gazului, care devin tot mai prezente pe pieţele occidentale. Acest tip de legături la nivel sub-statal ar putea avea un impact decisiv în viitorul apropiat.
Pe de altă parte, după războiul din Georgia a devenit foarte clar că UE şi Rusia au nevoie de un dialog mult mai intituţionalizat - să discute mai mult, să se cunoască mai în profunzime. Propunerea preşedintelui Medvedev privind o nouă arhitectură de securitate reflectă interesul elitelor ruseşti pentru consolidarea unui cadru mai instituţionalizat de interactiune între UE şi R