Medicul Septimius Antonie, de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Nr 1 Craiova, face asistenţă medicală pentru sportivi, la fotbal, volei şi box. Printre pacienţii săi se numără selecţionerul naţionalei de tineret Emil Săndoi şi antrenorul de Liga I Sorin Cârţu.
Unitatea de Primiri Urgenţe i-a devenit a doua casă de aproape două decenii, de când a îmbrăcat halatul alb. Medicul Antonie Septimius, de la Spitalul Judeţean din Craiova, se ocupă de îngrijirea bolnavilor în stare gravă din 1995, de când a absolvit facultatea.
„Medicina este viaţa mea“
S-a născut în comuna Castranova, într-o familie de specialişti: tatăl doctor, mama asistentă medicală. „În neam am multe persoane care lucrează în sistem, printre care naşul şi cumnata mea“, spune Antonie Septimius. Recunoaşte că părinţii au avut un cuvânt greu de spus când a venit vorba să-şi aleagă profesia, pe care acum o îndrăgeşte mai mult decât orice. „Medicina este pentru mine şansă, pasiune, profesie, însăşi viaţa. De zece ori dacă m-aş naşte, aceeaşi cale aş urma-o, fără ezitare“, spune doctorul.
A optat, ca specializare, pentru medicina de urgenţă, pentru că are nevoie de provocări. „Nu m-aş vedea stând în cabinet, doar la consultaţii, sau la birou, ca secretar. Trebuie să mă mişc, să fiu alert. Asta este construcţia mea“, explică el. Îngrijeşte zeci de bolnavi într-o singură tură de gardă şi a cunoscut deopotrivă disperarea medicului când pierde lupta cu moartea, dar şi satisfacţia de nedescris în cuvinte, trăită atunci când reuşeşte să readucă un pacient la viaţă.
„Pentru mine nu mai este ceva şocant să văd cum îmi moare sau învie un bolnav în braţe. E traumatizant, dar de multe ori n-ai ce face, când pacientul vine fără vreo şansă de supravieţuire. Însă este şi o bucurie imensă când un bolnav îşi revine după ce a fost în stop cardiorespirator“, mărturiseşte specialistul.
Vic