În timp ce ambele partide sunt de acord să aibă candidaţi comuni la parlamentare, liberalii au reţineri să aplice aceeaşi strategie şi la alegerile locale. PSD speră să finalizeze negocierile pentru încheierea alianţei până la 1 februarie, iar liberalii până la 1 martie.
Liderii PSD şi PNL au întors pe toate feţele variantele de colaborare la alegerile locale şi parlamentare în cadrul întâlnirii pe care au avut‑o miercuri. „Nu am stabilit nimic, dar ne dorim candidaţi comuni cel puţin la consiliile judeţene", a declarat pentru „Adevărul" liderul PSD, Victor Ponta. El a admis că social-democraţii ar fi interesaţi să aibă candidaţi comuni cu liberalii şi la primării.
PNL vrea paritate cu Psd
În prezent, social-democraţii au 15 preşedinţi de consilii judeţene, iar liberalii au doar cinci. „E important să vorbim despre o alianţă electorală, care va avea liste comune la parlamentare şi, eventual, la anumite categorii de alegeri locale", a spus liderul liberal, Crin Antonescu, miercuri seară la Realitatea TV. Potrivit unor surse din PNL, liberalii sunt rezervaţi să bată palma cu PSD pentru locale pentru că o astfel de înţelegere, bătută în cuie acum, ar însemna să cedeze social-democraţilor partea leului. Adică, să fie de acord ca PSD să aibă candidaţi într-un număr foarte mare de judeţe, dată fiind forţa partidului în teritoriu. PNL speră însă că, beneficiind de sprijinul mediatic al Antenelor şi de eventualii candidaţi racolaţi de PC, va putea revendica, fie la locale, fie la alegerile parlamentare, un număr de candidaţi egal cu cel al PSD.
În schimb, ideea ca PSD şi PNL să aibă candidaţi comuni la alegerile locale din 2012 a fost îmbrăţişată de mulţi lideri social-democraţi. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, s-a declarat de acord cu strategia PSD de a merge la alegerile locale împreună cu liberalii. „Ar fi bine, de ce să nu fie... Ar fi un p