Comisarul european al Agendei Digitale, Neelie Kroes va face lumină în cazul legii maghiare a presei, pe care diferite asociaţii o denunţă ca fiind anti-democratică. Oficialul european se află la Budapesta joi, 6 ianuarie.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Legea presei ar fi putut fi studiată la Bruxelles din perspectiva drepturilor fundamentale, printre care se numără şi liberatea de expresie, dar Comisia Europeană a decis în mod neaşteptat să verifice compatibilitatea acestei legi cu directiva europeană a televiziunii fără frontiere.
Acest text datând din 2007 ar fi putut fi transpus greşit sau incomplet în legislaţia maghiară. Asta îşi propune să verifice comisarul Agendei Digitale, Neelie Kroes, aflată joi la Budapesta.
Exerciţiul este aproape inutil, întrucât directiva în chestiune se referă doar la funcţionarea televiziunilor, nu şi a presei scrise şi a radiourilor, care sunt totuşi vizate de legea maghiară.
Comisia Europeană spune că dacă vor fi găsite neregularităţi în transpunerea legislaţiei europene, se vor lua măsuri împotriva Ungariei, care se pot concretiza printr-un avertisment şi printr-o amendă, în cel mai rău caz.
Dacă în transpunerea amintită au fost adăugate însă elemente pur maghiare, care nu apar în legea europeană, atunci ele ţin de o competenţă strict naţională şi elementele controversate trebuie analizate în tribunalele din Ungaria.
Comisia Europeană recunoaşte că legea presei, promulgată în decembrie 2010 pică în cel mai prost moment, întrucât Ungaria tocmai a preluat preşedinţia UE.
Aceasta nu înseamnă că Executivul european se va şi ocupa de cazul maghiar şi asta în ciuda multor apeluri venite din diferite state membre, care-i cer Budapestei să modifice această lege ce-şi găseşte egal numai în legislaţia din Belarus şi Azerbaijan. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Co