Scandalul infestării cu dioxină a furajelor pentru animale ia amploare în Germania : peste 4.700 de ferme au fost închise preventiv, cea mai mare parte fiind în Saxonia Inferioară (nordul ţării). Anunţul a fost făcut de Ministerul german al Agriculturii.
Este vorba în special de crescătorii de porci şi de păsări, a precizat Ministerul german al Agriculturii, iar "atât timp cât nu este dovedită dispariţia contaminării", aceste crescătorii nu mai pot efectua livrări.
În Saxonia Inferioară au fost livrate în noiembrie şi decembrie 2.500 dintre cele trei mii de tone de grăsimi alimentare contaminate cudioxină, aflate la originea scandalului. Acestea au fost utilizate, ulterior, pentru furaje.
Guvernul german a anunţat că ar putea fi contaminate până la 150 de mii de tone de furaje destinate crescătoriilor.
Un nivel dedioxină superior normelor a fost găsit în ouă, multe exportate în Olanda şi în Marea Britanie.
Dioxinele sunt reziduuri de combustie industrială sau naturală, clasate ca substanţe cancerigene de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Absorbţia lor în cantităţi mici nu este periculoasă imediat, dar corpul uman le elimină cu dificultate.
Ministerul Agriculturii a creat un număr telefonic special, pentru a informa cetăţenii, în timp ce titularul său, Ilse Aigner a îndemnat la reguli europene mai bune, în materie de protecţie a lanţului de producţie alimentară.
Potrivit ministerului, Aigner a purtat o discuţie prin telefon cu John Dalli, comisarul european pentru Sănătate, pledând pentru standarde europene, care să impună reguli ce să separe producerea de grăsimi industriale de producerea acizilor graşi alimentari.
Comisia Europeană vrea să calmeze însă situaţia. Contaminarea sutelor de mii de ouă "ar fi slabă", iar amestecul ar "trebui să dilueze concentraţia", afirmă experţii.
Scandalul infestării cu dioxi