Într-un interviu pentru cotidianul La Croix, Laurent Wauquiez, ministrul francez pentru afaceri europene declară din nou că Franţa nu este de acord cu aderarea României la Spaţiul Schengen.
"În legătură cu acest subiect, suntem în mod clar în dezacord. Aderarea la Schengen este o responsabilitatea enormă. Frontiera lor devine frontiera noastră. Trebuie să fie capabili să le controleze. Trebuie să tratăm problema corupţiei: un vameş român câştigă 400 de euro pe lună", a declarat oficialul francez când jurnalistul i-a spus că Ungaria, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, susţine aderarea ţării noastre la Schengen.
"Aderarea la Schengen nu este o decizie care se ia pentru a face plăcere unei ţări sau alteia. Francezii au uneori impresia că Europa nu-i protejează suficient şi că s-a grăbit cu extinderea. Franţa nu se opune din principiu aderării României şi Bulgariei la Schengen, cu condiţia ca aceste ţări să fie pregătite. Nu este în interesul nimănui să precipităm lucrurile", a mai declarat Laurent Wauquiez.
Un oficial european a declarat sub anonimat pentru EUobserver că blocarea aderării României la Schengen este nedreaptă, pentru că nu există nici o legătură între Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi procesul de aderare la Spaţiul de Liberă Circulaţie.
Oficialul a admis totuşi că problema corupţiei şi a crimei organizate afectează securitatea Schengen.
Iureşul declaraţiilor
La sfârşitul lunii decembrie, printr-o scrisoare adresată comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, miniştrii german şi francez de interne au cerut, oficial, amânarea aderării la Spaţiul Schengen pentru România şi Bulgaria.
Ieri, o declaraţie făcută de ministrul ungar de interne Sandor Pinter, citată de DPA, cum că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi amânată faţă de data stabilită, 31 m