Aproximativ 51 de milioane de lei au pierdut anul acesta din fondul de salarii dascălii din Dolj. Acest lucru se datorează faptului că guvernul a decis să diminueze cu aproape un sfert sumele de bani alocate pentru educaţia elevilor.
Potrivit HG nr. 1.395/2010, prin care guvernul a stabilit standardele de cost per elev în învăţământul preuniversitar din România, anul acesta, elevii vor beneficia de alocări financiare cu aproximativ 22% mai mici decât în 2010, pe fiecare ciclu de învăţământ.
Având în vedere că s-a perpetuat „tradiţia“ diferenţierii standardelor de cost în funcţie de mediul în care se află unităţile de învăţământ (în oraşe sau în comune), cei mai puţini bani au fost alocaţi pentru educaţia copiilor de la grădiniţele cu program normal din mediul urban 1.478 lei/elev/an, cu aproape 9% mai puţin decât elevii preşcolari cu program normal din mediul rural.
Cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru învăţământul liceal de muzică în limbile minorităţilor
De cealaltă parte, cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru învăţământul liceal de muzică în limbile minorităţilor (5.744 lei/elev/an, cu 55% mai mult faţă de 2009). De altfel, potrivit legislaţiei, pentru învăţământul în limbile minorităţilor se aplică însă coeficienţi suplimentari la stabilirea standardelor de cost. Aproape pe fiecare ciclu, standardele de cost pentru elevii care beneficiază de învăţământ în limbile minorităţilor sunt cu până la 20% mai mari (învăţământul primar). Acest lucru nu poate fi însă generalizat. În învăţământul preşcolar, de exemplu, standardele de cost pe elev sunt aceleaşi, indiferent dacă este în mediul urban sau rural şi indiferent dacă este sau nu în limba minorităţilor.
„Doljul pierde aproximativ 51 de milioane de lei din fondul de salarii“
Indiferent de nivelul de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial, liceal)