Peste 57.000 de dâmboviţeni îşi vor cinsti rudele şi prietenii, astăzi, de Sfântul Ion. Potrivit statisticilor, din cei 57.000 de de dâmboviţeni a căror onomastică este legată de Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, 39.000 sunt bărbaţi şi 18.000 sunt femei.
Numele de “Ion” sau “Ioana” sunt răspândite în întreaga lume, iar sărbătoarea Sfântului este printre cele mai răspândite. “Este una dintre cele mai mari sărbători ale ortodoxiei. Sfântul Ioan Botezătorul a ajuns unul dintre cei mai mari sfinţi pentru că a avut onoarea de a-l boteza pe chiar fiul lui Dumnezeu in apele Iordanului. Ioan Botezătorul a fost, de asemenea, unul dintre cei mai mari asceţi ai lumii şi a fost născut la adânci bătrâneţi de către părinţii lui, Ioachim şi Ana”, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, preotul Stancu Neacşu.
Sfântul Ioan este considerat, de cărţile bisericeşti, mai mare decât Ilie şi decât Eremia iar faptele sale sunt un exemplu pentru mulţi creştini. Biserica spune că la sfârşitul lumii, el şi Sfânta Fecioară Maria vor forma completul de judecată care îi va trage pe oameni la răspundere pentru faptele lor din timpul vieţii. El va sta la stânga Domnului, iar Fecioara Maria, de-a dreapta sa.
Botezătorul Domnului mai este supranumit şi înger în trup iar în iconografia bisericească apare cu aripi şi cu trei mâini.
Boboteaza şi ziua Sfântului Ioan Botezătorul marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi, totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos. Pentru că ziua sfântului a picat vinerea, Biserica a dat dezlegare la peşte.
În toată ţara, aproape două milioane de români îşi serbează onomastica.