Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a decis ieri, la Washington, eliberarea celei de-a şaptea tranşe din împrumutul acordat României, de aproximativ 900 de milioane de euro.
Astfel, banii vor intra în conturile BNR la începutul săptămânii viitoare, aceasta fiind penultima parte din suma pe care România trebuie să o primească în cadrul actualului acord stand-by. Ultima tranşă este programată a fi eliberată în luna martie, iar din aprilie ar putea demara următoarea înţelegere cu finanţatorii externi. Potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, există suportul boardului pentru un nou acord cu România, care va fi de tip preventiv.
Oficialul a ţinut să calmeze, ieri, speculaţiile privind suma pe care Guvernul o va atrage de la Fond, spunând că aceasta nu s-a stabilit încă. El a precizat că, din punct de vedere tehnic, România nu poate avea acces, în cadrul viitorului acord, la o sumă mai mare de 300% din cota de participare a ţării la FMI, respectiv maximum 3,7 miliarde de euro. În privinţa coordonatelor noii înţelegeri cu Guvernul de la Bucureşti, acestea vor fi cunoscute în zilele următoare. Tănăsescu declara anterior, pentru „Adevărul", că Guvernul trebuie să continue reformele structurale, să-şi rezolve problema arieratelor, să eficientizeze întreprinderile de stat şi piaţa muncii. Oficialul a declarat că viitorul acord va pleca de la aceste condiţii. „La nivelul autorităţilor locale nu există încă o îmbunătăţire vizibilă a modului în care şi-au achitat datoriile sau a modului în care acumulează noi datorii", a transmis Mihai Tănăsescu.