* Bulgaria ar avea mari întârzieri la securizarea frontierei cu Turcia, iar cele două state nu pot adera decât la "pachet", sună o explicaţie pentru amânarea până cel puţin în octombrie 2011 a intrării în spaţiul fără frontiere interne al UE
Vina pentru amânarea aderării la Spaţiul Schengen nu este a României, susţin surse diplomatice de la Bruxelles, ci a lipsei de pregătire a Bulgariei, dar ministrul Afacerilor Europene de la Paris, Laurent Wauquiez, aminteşte de o vinovăţie a României. Ţara noastră nu ar merita să adere din cauza corupţiei, fenomen care este favorizat de salariile mici - situate la circa 400 euro - ale vameşilor.
"Aderarea în martie este moartă. Nicio decizie nu va fi luată, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or, nu putem să admitem România fără Bulgaria", a explicat unul dintre aceşti diplomaţi, sub acoperirea anonimatului, citat de Mediafax. Deşi Preşedinţia ungară a UE poate decide să pună această chestiune pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de Interne de la 24 februarie, decizia va fi negativă", este de părere un alt diplomat.
"Franţa şi Germania nu sunt singurele (care se opun extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria - n.r.). Aproximativ 12 guverne din UE împărtăşesc această opinie", a subliniat unul dintre diplomaţii citaţi.
Pentru a îndulci pilula amară, diplomaţii de la Bruxelles au precizat că amânarea aderării la Spaţiul Schengen nu trebuie să fie privită drept o sancţiune. "Grecia a fost respinsă de trei ori de Germania înainte de a fi în final admisă, iar actualitatea arată că Germania avea dreptate să o blocheze, deoarece Grecia are în continuare probleme cu asigurarea securităţii la frontiera sa cu Turcia", aminteşte un alt diplomat de la Bruxelles.
Parisul îşi mai exprimă o dată dezacordul
Franţa este în dezacord cla