După 90 de ani, urmaşii credincioşilor ortodocşi de rit vechi izgoniţi de sovietici se întorc acasă pentru a repopula Siberia. 20.000 de oameni au revenit deja în Rusia, la iniţiativa guvernului de a da viaţă ţinutului îngheţat.
Nu sunt prea mulţi cei care îşi doresc să locuiască în întinderea izolată a Siberiei, unde temperaturile pot scădea sub -40 grade. Dar pentru Vechii Credincioşi, membrii unei facţiuni religioase care s-a separat de ierarhia Bisericii Ortodoxe Ruse în sec. XVII, din cauza reformelor introduse de patriarhul Nikon din Moscova, acesta este paradisul, notează Der Spiegel în ediţia online.
Acum, Moscova încearcă să-i ademenească pe ortodocşii de rit vechi, cândva persecutaţi de sovietici, să se întoarcă din exil ca să repopuleze regiunea.
Fjodor Kilin, bătrânul de 70 de ani cu barbă albă şi haină din fetru, desprins parcă dintr-o veche pictură a vreunui maestru rus uitat, îngână un cântec religios în slavonă, un grai pe care mulţi ruşi l-au uitat. Cu un an în urmă, Fjodor şi soţia lui, Tatjana, şi-au împachetat tot ce aveau şi şi-au luat paşapoartele, făcute în capitala Uruguay-ului, Montevideo, ca să călătorească înapoi către pământul strămoşilor lor, într-o ţară pe care nu au mai văzut-o. Au părăsit continentul cald pentru Siberia, Asia.
Guvernul rus i-a ajutat să înceapă o nouă viaţă. În iunie 2007, Moscova a iniţiat un program prin care încerca să-i aducă pe exilaţii etnici răspândiţi prin toată lumea înapoi acasă, în Siberia, zonă care începe să fie depopulată.
Guvernul rus speră să atragă 300.000 de exilaţi până în 2012. Totuşi, până acum, s-au întors doar 20.000 de oameni.
„Cu cât sunt mai puţini oameni, cu atât mai mare este credinţa"
Părinţii Tatjanei şi ai lui Fjodor au fugit din taiga, din Rusia comunistă, la începutul anilor ‘20. S-au îndreptat către nordul Chinei şi, de acolo, în America