Secretarul american al Apărării, Robert Gates a dat publicităţii un plan pe cinci ani, care prevede reducerea cheltuielilor militare. La un buget de circa 550 de miliarde de dolari pe an, Casa Albă vrea să taie 78 de miliarde în următorii cinci ani, deci cam 15 miliarde pe an.
Dacă cele mai multe bugete militare ale ţărilor europene au scăzut constant în ultimii zece ani, cel american a avut o tendinţă inversă : s-a dublat din 2001 încoace.
Diminuarea bugetului apărării va contribui la reducerea deficitului bugetar. Secretarul de Stat, Robert Gates a declarat că Pentagonul nu poate rămâne în afara programului de austeritate.
În primul rând, se va renunţa la anumite programe de armament, cum ar fi realizarea unui nou vehicul blindat amfibiu de asalt pentru Marină şi se va întârzia cu doi ani programul de dezvoltare a celebrului avion multirol F-35, care va deveni avionul standard al NATO.
Vor fi îngheţate salariile personalului civil şi militar, va fi redus numărul de generali şi aceste măsuri merg mână în mână cu mărirea cotizaţiilor pentru pensie şi a celor de sănătate pentru personalul Pentagonului.
Aceste reduceri iau însă în calcul şi diminuarea efectivelor americane în Afganistan cu câteva zeci de mii de soldaţi. Există voci care denunţă această reducere, dar Robert Gates, republican care s-a integrat în echipa democratului Barack Obama a ţinut să liniştească : odată ce finanţele americane vor fi însănătoşite, în modernizarea armatei americane se vor injecta o sută de miliarde de dolari.
Pentru a-şi păstra supremaţia militară, se estimează că bugetul american al apărării trebuie să crească anual cu 3%.
Secretarul american al Apărării, Robert Gates a dat publicităţii un plan pe cinci ani, care prevede reducerea cheltuielilor militare. La un buget de circa 550 de miliarde de dolari pe an, Casa Albă vrea să taie 78 d