Compania aflată la originea contaminării era la curent cu această situaţie încă din martie 2010. Ouă contaminate au fost exportate din Germania în Olanda, pentru procesare, şi în Marea Britanie, pentru utilizarea în diverse alimente.
Peste 4.700 de ferme din Germania au fost închise din cauza riscului contaminării cu dioxină, a anunţat Ministerul Agriculturii. Cele mai multe sunt din landul Saxonia Inferioară şi sunt în special exploataţii de creştere a porcilor, dar şi pentru pui. Fermele, aflate în opt landuri, nu vor mai putea face livrări până când nu va fi dovedită dispariţia contaminării. Citeşte şi:
VIDEO Aproape 5.000 de ferme din Germania, închise din cauza riscului de contaminare cu dioxină FEBRĂ AFTOASĂ în Bulgaria: Comisia Europeană blochează comerţul cu animale vii şi produse animale suspecte de febră aftoasă în provincia Burgas din Bulgaria Oficialii au precizat că nivelul de dioxină nu reprezintă un risc pentru oameni şi că fermele au fost închise numai ca măsură de precauţie. Poliţia efectuează cercetări la două dintre ferme, existând informaţii că aproximativ 150.000 de tone de furaje pentru pui, curcani şi porci sunt contaminate. Potrivit Ministerului Agriculturii, ar putea fi vorba de o mână criminală. „La astfel de cantităţi nu poate fi vorba de o greşeală", a declarat pentru cotidianul „Tagesspiegel" Konrad Scholz, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului din Saxonia Inferioară. Originea contaminării pare a fi un distribuitor de furaje din landul Schleswig-Holstein, care a distribuit din greşeală uleiuri destinate fabricării de biocombustibil pentru furaje.
Amestecată cu alte substanţe
„Hannoversche Allgemeine Zeitung" scrie că firma de unde a pornit scandalul, Harles und Jentzsch din Uetersen, ştia de existenţa unor nereguli încă din 19 martie 2010, când un laborator privat a descoperit că nivelul d