Pentagonul îşi va reduce programele şi costurile de funcţionare în următorii cinci ani, pentru a încetini creşterea cheltuielilor militare, a anunţat joi secretarul american al Apărării, Robert Gates, citat de AFP, potrivit Mediafax.
Aproximativ 150 de miliarde de dolari vor fi economisiţi în perioada 2012-2016, prin intermediul unor restructurări sau prin abandonarea unor programe de armament şi o reducere a costurilor de funcţionare, a afirmat el, în cursul unei conferinţe de presă.
Conştient de presiunea politică tot mai mare pentru reducerea deficitului bugetar, Robert Gates, membru republican al echipei preşedintelui democrat Barack Obama, a avertizat încă din vară că intenţionează să realizeze economii şi să realoce sumele economisite altor programe.
Obiectivul era menţinerea unui obiectiv de creştere reală a bugetului apărării de ordinul a 3 la sută pe an, considerat necesar pentru menţinerea stării forţelor şi pentru continuarea modernizării armatei.
În final, el a fost nevoit să ajungă la un compromis cu Casa Albă, astfel că o parte a sumelor economisite - 78 de miliarde de dolari - va servi la reducerea deficitului bugetar, a recunoscut el.
Este vorba despre trecerea de la o "cultură de finanţare fără sfârşit" la o "cultură de economii şi moderaţie", a apreciat Robert Gates.
Contrar majorităţii statelor europene care reduc cheltuielile bugetare pentru a face faţă crizei, bugetul american al apărării, care s-a dublat din 2001 şi care reprezintă peste 40 la sută din cheltuielile militare mondiale, va continua să crească.
Dar creşterea sa (3 la sută în 2012) se va micşora în următorii doi ani şi va fi nulă în termeni reali în 2015 şi 2016.
Bugetul pentru 2011 al Pentagonului, în creştere uşoară, a fost votat de Congres în decembrie şi se ridică la 548,2 miliarde de dolari, fără a lua în calcul cele 158,7 miliarde pe