Semnalele tehnice arată că "taurii" încearcă să forţeze cotaţiile către reperul amintit
După picajul din aprilie-mai 2010, indicii principali ai Bursei de Valori Bucureşti au evoluat neconcludent în ultima jumătate a anului trecut, nereuşind să se cupleze la mişcarea de recuperare a pieţelor occidentale care au depăşit maximele din primăvară. Dimpotrivă, piaţa de capital românească nu a izbutit să se apropie de topul relativ consemnat la începutul lui aprilie 2010.
Şocul fiscal din vară, prelungirea crizei politice, întârzierea economiei naţionale de a ieşi din recesiune şi climatul general de incertitudine legat de proiecţiile bugetare pentru 2011 au fost principalele elemente care au împiedicat relansarea bursieră.
Reticenţa investitorilor de a intra la cumpărare s-a reflectat atât la nivelul lichidităţii - care s-a menţinut la cote de avarie - cât şi în ceea ce priveşte avansul modest al cotaţiilor.
Cum şi în acest început de an pieţele bursiere globale şi-au continuat elanul imprimat în luna decembrie, şi debutul de la BVB a fost într-o notă uşor pozitivă.
În sesiunea de ieri această tendinţă a continuat, cei trei indici reprezentativi înregistrând câştiguri de peste două procente într-o zi cu o lichiditate a pieţei regular de 15,45 milioane lei.
Pe indicele BET, care măsoară evoluţia titlurilor blue-chip de la cota BVB, creşterea din acest început de an are şi semnificaţie tehnică.
Pe graficul ataşat se vede că indicele a evadat dintr-o formaţiune de triunghi ascendent dată de o linie de trend ascendentă şi o rezistenţă în jurul nivelului de 5.250 de puncte, multiplu testată în ultimele luni.
Proiecţia respectivului pattern, după break-out-ul de la începutul acestei săptămâni, dă un obiectiv de preţ situat cu puţin peste maximul din aprilie 2010.
Ieri cotaţia a explodat şi peste o altă rezistenţă impo