Conducerea Fondului Monetar Internaţional discută situaţia României, vineri, 7 ianuarie. Bucureştiul aşteaptă următoarea tranşă din acordul cu FMI. De asemenea, România intenţionează să încheie o nouă înţelegere cu organismul financiar internaţional.
Bucureştiul aşteaptă următoarea tranşă de circa nouă sute de milioane de euro de la FMI. Condiţiile au fost îndeplinite : legea salarizării unitare, legea pensiilor şi legea bugetului de stat pe 2011.
Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional va oferi României aproximativ 3,6 miliarde de euro în cadrul noului acord, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.
Viitorul acord va fi de tip preventiv şi va fi încheiat cel mai probabil pe un an de zile, după finalizarea programului actual în mai. Banii vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă.
O întâlnire pe această temă a avut loc la sediul Băncii Naţionale, joi, 6 ianuarie, între preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Aceştia au stabilit parametrii noului acord de finanţare cu FMI şi Comisia Europeană.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi seară, la TVR 1, că România va propune FMI ca angajamentele să vizeze "paliere fundamentale", precum consolidarea fiscală şi continuarea reformelor structurale şi a modernizării statului, o prioritate fiind în opinia sa modernizarea legislaţiei muncii.
"Noi vom propune în mod categoric Fondului ca angajamentele noastre să vizeze trei paliere fundamentale. Primul şi cel mai important : consolidarea fiscală a României. Şi avem motive să constatăm progresul : s-a redus mult deficitul de cont curent, am reuşit să stabilizăm deficitul bugetar, deci consolidarea fiscală este un element esenţial. A doua linie pe care o vom propune în acordul cu Fondul este legată de continuarea reformelor structur