Cercetătorii britanici, americani şi francezi au descoperit codurile genetice caracteristice fragilor sălbatici şi unui anumit sortiment de cacao folosit la fabricarea ciocolatei fine. Rezultatele recentului studiu pot ajuta la obţinerea unor recolte de fructe mult mai mari. Structura fragilor sălbatici joacă un rol important în descifrarea alcătuirii altor fructe, precum, merele, piersicile, perele, zmeura sau căpşunile, harta genetică a celor dintâi ajutându-i pe producători să obţină noi soiuri şi din celelalte fructe.
Genomul uman x 1,5. Potrivit biologului britanic Dan Sargent, pomicultorii au apelat la încrucişarea şi hibrizarea diferitelor soiuri de fructe în vederea ameliorării calităţilor acestora, obţinând noi genomuri cu structuri mari şi complicate. În cazul fragilor sălbatici însă, genomul are dimensiuni reduse, astfel încât specialiştii au putut analiza mult mai uşor structura genelor componente. Cercetătorii implicaţi în desfăşurarea proiectului menţionat anterior au stabilit că genomul fragilor sălbatici conţine circa 35.000 de gene, de circa 1,5 ori mai mult decât genomul uman, multe dintre ele putând fi utilizate în viitor la obţinerea unor noi soiuri.
Rezultatele recentului studiu vor permite obţinea unor soiuri de fructe superioare calitativ, mai ales în cazul căpşunilor. Noile sortimente de fructe vor avea o rezistenţă sporită în cazul atacurilor unor dăunători specifici, vor necesita cantităţi mai mici de elemente fertilizante, vor putea fi păstrate mai mult în depozite sau pe rafturile magazinelor. Îmbunătăţiri substanţiale vor putea fi obţinute şi în privinţa gustului şi aspectului. Cei peste 70 de oameni de ştiinţă implicaţi în experiment au „dezmembrat” genomul fragilor sălbatici, împărţindu-l în milioane de segmente de dimensiuni microscopice. După ce au fost analizate individual, acestea au fost reasa