Este una dintre propunerile cuprinse în ordinul comun al ministerului Mediului şi Agriculturii pentru pescuitul în Delta Dunării
Pescarii comerciali din Delta Dunării îşi vor declara capturile la punctele de debarcare. Acestea vor fi instituite în cele 54 de centre de primă vânzare din Deltă, iar la cântărirea peştelui vor fi prezenţi un reprezentant al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi unul al consiliului local din respectiva localitate.
„Noi suntem administratorii resursei, astfel că este normal ca un om de la ARBDD să fie prezent la declararea capturii. De asemenea, pentru că am propus ca jumătate din taxa de autorizare a pescarilor să fie transferată către consiliile locale, este necesar ca la faţa locului să fie prezent şi un reprezentant al autorităţii locale“, a declarat astăzi guvernatorul Rezervaţiei, Grigore Baboianu.
Acesta susţine că marea majoritate a peştelui ajunge pe piaţa neagră, astfel că declararea lui într-o zonă cât mai apropiată de unealtă este singura soluţie pe care o vede la momentul de faţă: „Niciun pescar nu poate supravieţui din această activitate dacă nu prinde măcar 6 – 7 tone de peşte. Dacă facem un calcul simplu vedem că 6 tone de peşte înseamnă salariul minim pe economie, aşa că o cotă de 2 tone de peşte pe an este extrem de puţin“, spune guvernatorul Baboianu.
Pensiunile se vor putea aproviziona de la centrele de primă vânzare
La momentul de faţă, toate pensiunile din deltă servesc peşte, deşi niciuna dintre aceste pensiuni nu a arătat vreodată actele de achiziţie a produselor din peşte. „Nimeni nu îi întreabă de unde au cumpărat peştele pe care îl servesc turiştilor. De la punctele de primă vânzare se vor putea aproviziona atât cherhanagiii, cât şi alte persoane fizice şi juridice autorizate, cum ar fi proprietarii de pensiuni“, mai spune Baboianu.