Peste 250 de sătmăreni, români sau maghiari, au solicitat informații cu privire la întocmirea dosarului de obținere a cetățeniei maghiare. Persoanele interesate de cetăţenia maghiară s-au prezentat la Centrul pentru democratie Satu Mare, deschis pentru consiliere în municipiu.
Peste 250 de români și maghiari din județul Satu Mare au solicitat, până în prezent, informații referitoare la modul în care pot să își obțină cetățenia maghiară. Aceștia s-au prezentat la Centrul pentru democratie Satu Mare, deschis în urmă cu patru zile în municipiu. Zilnic, aproximativ 60 de persoane primesc informații de la angajații biroului.
Românii, interesaţi ca şi maghiarii
Procentul românilor din județ care solicită astfel de informații este egal cu cel al etnicilor maghiari. „Nu doar maghiarii vor să afle cum pot intra în posesia documentelor care să le ateste cetățenia magiară care le oferă șansa de a solicita și primi pașaport maghiar cu care pot călători liberi, ci și românii care au strămoși maghiari. Procentul este aproximativ egal“, a declarat Eniko Veres, directorul biroului de consiliere.
Dacă pentru persoanele vârstnice este o chestiune de apartenență, pentru tineri motivele sunt diferite. Unii vor să obțină drept de vot, proceduri simplificate pentru permisele de muncă în țările Uniunii Europene sau chiar dreptul de a locui pe perioade nelimitate în Ungaria. „Am strămoși maghiari, iar eu sper să obțin cetățenia maghiară pentru a putea merge la vot, dacă se va putea, dar și să pot solicita pașaport. Am terminat liceul maghiar din Satu Mare“, a declarat Iosif Szilard Csipai, unul dintre tinerii prezenți în această dimineață la biroui de consiliere.
Conform legii promulgate în Ungaria, pot solicita obținerea cetățeniei maghiare persoanele care dovedesc că unul dintre strămoșii lor maghiari a trăit în perioada 1940-1945 în România. Minorii pot