Blocarea aderării României la spaţiul european de liberă circulaţie e "nedreaptă" din punct de vedere tehnic, pentru că nu există o legătură oficială între MCV şi acest proces, dar e "logic" faptul că o ţară afectată de corupţie este o ameninţare pentru securitatea Schengen, a afirmat un oficial UE, potrivit NewsIn.
"Nu este vorba numai despre a avea echipamente şi a îndeplini toate standardele tehnice, este vorba şi despre calitatea sistemului şi despre asigurarea faptului că oamenii din el respectă toate protocoalele", a spus un diplomat european sub acoperirea anonimatului, citat de EUobserver.
"România flutură steagul alb în lupta Schengen", scrie publicaţia de la Bruxelles, precizând că Bucureştiul a anunţat că nu va lua măsuri de retaliere împotriva Croaţiei şi nici nu va bloca protocolul pentru numirea a 18 europarlamentari suplimentari, în pofida nemulţumirii faţă de Franţa şi Germania în dosarul Schengen.
Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a avertizat că măsurile ar putea avea consecinţe negative pentru România. O zi mai târziu, el a declarat pentru postul naţional de televiziune că îşi asumă responsabilitatea politică pentru amânarea aderării la Schengen şi le-a cerut parlamentarilor şi judecătorilor să accelereze progresul cazurilor de corupţie.
La rândul său, ministrul de externe Teodor Baconschi, care a sugerat iniţial că România ar putea bloca aderarea Croaţiei, a declarat pentru NewsIn că a fost o greşeală, din punct de vedere psihologic, că aderarea la Schengen a devenit o miză atât de mare, în condiţiile în care state membre importante din UE, precum Marea Britanie sau Irlanda nu fac parte din Schengen, iar aceasta nu le afectează cu nimic.
Dezbaterea intervine după ce Franţa şi Germania au declarat, în luna decembrie, că România nu ar trebui să fie inclusă în spaţiul Schengen până când va face progrese în ceea ce pri