Sute de locuinţe ar fi trebuit să fie racordate încă de acum trei ani la curent electric, dar au rămas tot în întuneric. Autorităţile locale nu au reuşit să facă investiţiile necesare racordării tuturor gospodăriilor din judeţ la reţelele de curent electric, astfel încât circa 800 de case au rămas neelectrificate.
O şansă a existat prin Programul „Electrificare 2007-2009", prin care unui număr de 13 localităţi din Vrancea le-au fost alocate fonduri de la Guvern pentru extinderea reţelelor electrice în ansamblurile de locuinţe nou construite.
Banii, respectiv 1,5 milioane de lei, s-au dovedit a fi în mare parte doar pe hârtie, casele rămânând în continuare nebranşate. Comuna Cîmpineanca, aflată la doar câţiva kilometri de Focşani, este o zonă fierbinte pe harta judeţului, în sensul că în ultimii ani Primăria a acordat zeci de autorizaţii de construire de case, însă fără a fi rezolvată şi problema utilităţilor, în cazul de faţă energia electrică.
„La ora actuală se construiesc peste 100 de case la noi. Peste 20 sunt deja locuite şi s-a găsit o situaţie provizorie ca oamenii de acolo să aibă lumină în casă. Unii chiar folosesc generatoare de curent pentru a avea electricitate. Am aşteptat trei ani fonduri pe acest segment, dar nu au venit iar anul acesta ne-am prevăzut 100.000 de lei în buget pentru a demara noi investiţia", ne-a declarat primarul comunei, Ştefan Paraschiv.
Mai descurcăreţi au fost edilii din comuna Răstoaca, aceştia reuşind să extindă reţeaua electrică pe o distanţă de trei kilometri, pe datorie.
„Avem de achitat 160.000 de lei, dar nu am reuşit să plătim decât 90.000 de lei. O să prevedem bani în buget să ne achităm de datorie", ne-a spus Vasile Dima, primarul comunei Răstoaca.
Electrica nu se implică
Resprezentanţii societăţii spun că nu cade în sarcina lor extinderea reţelelor în loc