Indicatorul încrederii populaţiei şi al companiilor în economia românească a continuat să crească uşor în decembrie, în special privind sectorul construcţiilor şi serviciilor, potrivit unui sondaj lunar al Comisiei Europene (CE). Indicatorul CE al încrederii în economia românească a crescut de la 81,1 puncte în noiembrie la 81,6 puncte în decembrie, după evoluţii pozitive şi în noiembrie, octombrie şi septembrie, potrivit Mediafax.
Componenta referitoare la încrederea din sectorul construcţiilor a înregistrat cel mai dinamic avans, de la -36,4 puncte în noiembrie la -33,8 puncte în decembrie. O îmbunătăţire amplă a fost consemnată şi în sectorul serviciilor, al cărui subindicator a urcat de la -4,1 puncte la 2 puncte. Componentele industrie şi comerţ cu amănuntul au crescut de asemenea, dar cu un ritm mai slab, de la -5,4 puncte la -4,5 puncte, respectiv de la -8,1 puncte la -7,8 puncte. Percepţia s-a înrăutăţit, însă, în rândul populaţiei, subindicele referitor la această componentă scăzând de la -54,5 puncte la -55,4 puncte.
La nivelul Uniunii Europene (UE), indicatorul încrederii în economie pentru luna decembrie a anului trecut a avansat de la 105,1 puncte la 106,1 puncte. "Majoritatea statelor membre ale UE au raportat îmbunătăţirea sentimentului", menţionează CE. Dintre cele mai mari şapte state membre, doar Spania a înregistrat o scădere a indicatorului încrederii în economie (de 0,9 puncte).
Franţa a consemnat cea mai mare creştere (2,5 puncte), fiind urmată de Olanda (2,4 puncte), Germania (1,5 puncte) şi Polonia (1,3 puncte). Îmbunătăţirile au fost mai puţin pronunţate pentru Italia (0,8 puncte) şi Marea Britanie (0,7 puncte). În Germania, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Polonia indicatorul se plasează peste media pe termen lung.
Indicatorul încrederii populaţiei şi al companiilor în economia românească a continuat să crească uşor