Construcţiile şvăbeşti din Banat, întreţinute altădată, pică una după alta. În urma dărâmării caselor nemţeşti rămân doar movilele de pământ. Pentru nemţii adevăraţi, aceasta este o mare durere, dar duc mai departe tradiţia lucrul binefăcut.
Casele micuţe şi îngrijite de pe vremea în care nemţii locuiau în Banat sunt acum în paragină. Plecaţi în masă după Revoluţie, şvabii şi-au vândut casa „cu capra în grajd şi cu şunca în pod”. Casele goale rămase în urmă au pica una după alta.
Cele care au rămas în picioare nu au mai fost niciodată întreţinute în acel stil nemţesc în care totul era pus la punct. În satul nemţesc Comloşu Mic, spre exemplu, casele şvăbeşti se mai pot număra pe degete. „În urma deportărilor în Bărăgan şi Rusia, comuna Comloşu Mare cunoaşte un declin însemnat din punct de vedere economic şi social, având în vedere cooperatizarea forţată şi confiscarea pâmânturilor şi animalelor. Plecarea masivă a şvabilor a rezolvat pe deplin problema caselor, astfel că, locuinţele rămase statului au fost date noii forţe de muncă”, arată siteul oficial al Primăriei Comloşu Mare. Acesta a fost şi începutul sfârşitului pentru casele germane.
CLICK AICI pentru a vedea o fotogalerie cu casele de şvabi în paragină, dar şi întreţinute nemţeşte
Neamţul autentic
Jakoby Franz este un şvab plecat din Banat în anii ’80 şi revenit în 1994 după terminarea studiilor. S-a stabilit în Timişoara, dar după o excursie în judeţ şi-a cumpărat cea mai mare casă din Comloşu Mic, fosta locuinţă a unui bogătaş şvab (foto jos). „Ajunsesem la un moment dat să văd toată ţara asta, mai puţin Banatul. Într-o zi am plecat să văd satele din zona Sânnicolau Mare. Când am ajuns aici la Comloşul Mic m-am oprit să văd casa aceasta, iar un vecin m-a întrebat dacă vreau să o cumpăr”, povesteşte Jakoby. Odată stabilit la Comloş, Jakoby s-a căsătorit, şi-a d