De frica răcelilor, călărăşenii au luat cu asalt cabinetele medicale şi s-au imunizat. Din cele 22.800 de doze de vaccin antigripal, mai sunt în stoc 2.771.
Chiar dacă Ministerul Sănătăţii a raportat o scădere a numărului de viroze respiratorii, specialiştii spun că această reducere este artificială. „ În perioada sărbătorilor mulţi medicii îşi iau concedii şi nici pacienţii nu se duc la cabinete. Doar atunci când lucrurile scapă de sub control se prezintă la o unitate medicală. Aceste este motivul pentru care s-a observat un regres al numărului de pacienţi“, ne-a declarat dr. Camelia Truică, medic epidemiolog.
Campanie
De la 1 noiembrie 2010 şi până în prezent, 20.029 de persoane au trecut pragul unităţilor medicale pentru a se vaccina. Medicii spun că sunt mulţimiţi de acest lucru deoarece oamenii conştientizează pericolul şi aleg să se protejeze. „La 1 februarie 2011 se încheie vaccinarea şi ne bucurăm că am reuşit să convingem cât mai mulţi oameni să se imunizeze“, a adăugat Camelia Truică.
150 de cazuri de pneumonie
În prima săptămână a lunii ianuarie 2011, Direcţia de Sănătate Publică a înregistrat 346 de cazuri de infecţii ale căilor respiratorii superioare, dintre care 5 cazuri au fost spitalizate. Au mai fost depistate şi 150 de cazuri de pneumonii, la 50 dintre ele fiind necesare supravegherea medicală în spital. În 29 dintre cazuri, pacienţi au fost copii cu vârsta până la 14 ani.
Protecţie
Medicii spun că singura metodă eficientă şi sigură de prevenire a gripei este vaccinarea. Persoanele care prezintă un risc crescut de îmbolnăvire trebuie să meargă, dacă nu au făcut-o încă, la medicul de familie şi să solicite vaccinarea. Grupele cu un grad mărit de contactare a virusului gripal sunt: bolnavii cu afecţiuni cronice, cardiovasculare, respiratorii, renale, hepatice, neurologice şi femeile însărcinate