După un Crăciun şi un Revelionul cu mese îmbelşugate, organismul tău are nevoie de o cură de detoxifiere. Îţi propunem câteva preparate din legume, care ţi-ar putea echilibra sistemul digestiv greu încercat de Sărbători.
Salată cu sfeclă roşie
Ingrediente: 200 g mazăre, o sfeclă roşie şi un morcov - toate fierte, un sfert de varză crudă tocată mărunt, o ceapă verde, un ardei gras roşu, un castravecior murat, o jumătate de lămâie, sare, piper.
Mod de preparare: morcovul şi sfecla roşie se taie cubuleţe, iar ceapa, rondele. Se amestecă într-un castron cu varza crudă, mazărea fiartă, ardeiul gras roşu tăiat cubuleţe şi castraveciorul feliat. Se adaugă sucul de lămâie şi se condimentează cu sare şi piper după gust. Se serveşte ca atare sau cu pui ori cu peşte la grătar.
Spanac cu ouă
Ingrediente: un kg spanac proaspăt sau congelat, două cepe, o lingură de bulion, 200 g smântână, 500 ml lapte, ulei, sare, patru căţei de usturoi.
Mod de preparare: spanacul proaspăt se curăţă de codiţe şi se spală în mai multe ape, apoi se lasă la scurs şi se taie fâşii. Cel congelat se lasă la dezgheţat într-o sită. Se pune puţin ulei într-o cratiţă şi se căleşte ceapa curăţată şi tocată foarte mărunt. Când e rumenită se adaugă laptele, spanaculul şi puţină sare şi se lasă la fiert cam 15 minute. Se pun apoi smântâna şi bulionul şi se introduce cratiţa la cuptor pentru 30 de minute, până scade puţin spanacul. Înainte de a opri focul, se pune în cratiţă usturoiul pisat şi se amestecă bine. Se serveşte cu ouă ochiuri.
Frigărui
Ingrediente: o vânătă, 4 ardei graşi (doi roşii, doi galbeni), un castravete, patru cepe medii, 10 roşii cherry.
Mod de preparare: vânăta, ardeii, castravetele şi roşiile se spală bine, iar ceapa se curăţă. Legumele se taie, după caz, rondele sau în bucăţi cu un diametru de