Romania se pregateste sa inceapa un nou acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, unul de tip preventiv de data aceasta dupa ce a imprumutat aproape 20 miliarde de euro de la institutiile internationale in mai 2009. Presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu au stabilit parametrii noului acord cu FMI, iar delegatia Fondului va ateriza la Bucuresti la sfarsitul acestei luni pentru a discuta cu autoritatile romane.
Presedintele Traian Basescu, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, premierul Emil Boc si ministrul Finantelor Publice Gheorghe Ialomitianu au stabilit, in cadrul unei intalniri, parametrii unui nou acord de finantare de tip preventiv cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
La intalnire s-a despre suma de bani pe care o poate accesa Romania in caz de urgenta de la FMI, perioada de timp pe care se va desfasura noul acord cu Fondul, precum si alte detalii tehnice. Surse guvernamentale citate de Mediafax au declarat ca FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde de euro in cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi incheiat cel mai probabil pe o perioada de un an dupa finalizarea programului actual in mai, iar banii vor fi accesati doar in caz de urgenta.
Discutiile pe tema noului acord cu FMI vor continua la sfarsitul acestei luni, cand reprezentantii Fondului vor ajunge la Bucuresti pentru a negocia, dar si pentru a vedea daca autoritatile romane au indeplinit conditiile din actualul acord.
"Urmatoarea misiune a FMI in Romania va incepe la sfarsitul lunii ianuarie si se va finaliza in februarie. FMI va discuta atunci si despre noul acord. Este normal ca autoritatile sa discute si singure (n.r. - fara prezenta FMI) despre parametrii la care ar vrea sa ajunga intr-un nou acord cu Fondul", a declarat pentru Wall-Street.ro Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania.