Începînd cu 2011, sportivii nu vor mai putea reprezenta în competiţii decît un singur club
ÎN TRECUT. Un club din România descoperă un copil talentat, îl antrenează un timp, acesta începe să cîştige medalii în ţară, se face cunoscut şi rîvnit. Clubul nu are însă posibilităţi de ordin financiar şi logistic să investească în continuare în sportiv. Şi cere ajutorul unui alt club, mai puternic, mai bogat, care şi-l doreşte în propria ogradă. Cluburile cad la înţelegere şi sportivul devine astfel dublu legitimat. Primul club îi asigură indemnizaţia sportivă, al doilea îi oferă echipamentul, baza de antrenament şi participarea în competiţiile internaţionale.
Aşa au funcţionat lucrurile în sportul românesc în ultimii zece ani.
ÎN PREZENT. Cluburile sportive aflate în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret au primit ieri un ordin semnat de preşedintele Doina Melinte prin care li s-a adus la cunoştiinţă că începînd cu acest an "un sportiv nu mai poate reprezenta în competiţii decît un singur club". Altfel spus, dubla legitimare e interzisă.
În lotul olimpic de atletism al României, aproape toţi sportivii sînt legitimaţi la cîte două cluburi. La cel care i-a format şi la cel care le asigură condiţiile optime de pregătire. Marian Oprea, vicecampionul olimpic la triplusalt de la Atena 2004, reprezintă cluburile Rapid şi Dinamo. Nicoleta Grasu, vicecampioană europeană la disc anul trecut, este legitimată la Dinamo şi la Farul Constanţa. Campioana olimpică la maraton de la Beijing, Constantina Diţă, reprezintă atît clubul Dinamo, cît şi pe cel din Drobeta Turnu Severin, locul unde s-a născut şi unde a început să practice atletismul. Şi lista continuă ...
Aceeaşi situaţie se regăseşte la judo, la lupte, la box, la înot, în general, în sporturile individuale.
ÎN VIITORUL APROPIAT. Cum vor