Decizia PNL de a face o alianţă cu PC a fost, ca de fiecare dată când se fac astfel de alianţe, o problemă de câştig şi de pierdere. Partid care din '90 încoace şi-a făcut un nume de glorie din anticomunismul său, PNL s-a aliat cu un partid al cărui lider informal, Dan Voiculescu, a fost acuzat de colaborare cu Securitatea şi împreună pregătesc o mare alianţă cu PSD, partid de stânga, cu opţiuni economice diametral opuse celor ale liberalilor. Care este resortul politic care a declanşat aceste decizii?
Răspunsul este dat de un sondaj de opinie pe care liderul PNL, Crin Antonescu, l-a prezentat liderilor partidului care au aprobat o alianţă cu PC. Electoratul nu se simte vexat, iar costurile politice, cel puţin la acest moment, sunt mici. Strategii PNL au constatat că partidul a ajuns la maximul potenţialului său - peste 20% din electorat - tras în sus şi de Crin Antonescu. Poate obţine mai mult?
"Aşa cum stau lucrurile acum poate obţine printr-o mai bună mediatizare. Or, televiziunile lui Dan Voiculescu pot oferi această mediatizare. Este speranţa PNL şi unul dintre raţionamentele acestei alianţe, iar nu doctrina apropiată a celor două partide cum spun protagoniştii.", comentează profesorul de ştiinţe politice de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Cristian Pârvulescu.
Acesta este câştigul. Dar pierderea?
"Costul care ar putea fi plătit nu este cauzat de PC, care este condus, oficial, de tânărul Daniel Constantin, ci ar putea fi de cauzat de Dan Voiculescu, liderul informal. În PNL şi în rândul electoratului liberal există un curent declarat anticomunist care nu vede cu ochi buni această relaţie. Dar, în ultima vreme, Dan Voiculescu a intrat în rândul politicienilor «normali». În sondaje cota sa de încredere este de peste 20%, mai mare decât a lui Traian Băsescu sau a lui Emil Boc. Din PDL, doar Vasile Blaga se mai află î