Sălăjenii pasionaţi de istorie pot petrece câteva ore în Bocşa, satul lui Simion Bărnuţiu, aflat la numai 19 kilometri de Zalău, pe drumul E81. În anul 1985, în centrul localităţii fost înfiinţat Centrul Cultural "Simion Bărnuţiu".
"Satul Bocşa a devenit cunoscut datorită personalităţii lui Simion Bărnuţiu, care s-a născut aici în anul 1808. Bărnuţiu, gânditor politic, profesor, jurist, filozof, a fost unul dintre cei mai reprezentativi lideri politici ai românilor transilvăneni şi lider al Revoluţiei de la 1848. În anul 1985, în centrul localităţii fost înfiinţat Centrul Cultural "Simion Bărnuţiu", amplasat într-o clădire datând din perioada interbelică (1937-1938)”, explică istoricul Marin Pop.
Centrul cuprinde expoziţia de bază a muzeului, organizată în trei săli; biblioteca, plasată în două încăperi; sala de conferinţe şi o sală pentru activităţi sportive.
„Expoziţia de bază reflectă momente din evoluţia istorică a comunei Bocşa din perioada neolitică până în epoca contemporană, o altă încăpere prezintă portul popular din zonă şi instrumentele specifice unei gospodării ţărăneşti, o sală fiindu-i dedicată în întregime lui Simion Bărnuţiu”, mai spune Pop. Viaţa şi activitatea paşoptistului sunt prezentate pe panouri, care reflectă principalele momente din viaţa lui Simion Bărnuţiu.
După vizitarea muzeului, turiştii se pot duce la biserica din sat, pentru a se reculege la cripta lui Simion Bărnuţiu.
În apropiere de Bocşa, pe drumul înspre Zalău, mai poate fi făcut un popas la Guruslău, în locul în care în urmă cu mai bine de 400 de ani, Mihai Viteazul l-a învins pe principele transilvan Sigismund Bathory.
„Vizitarea muzeului este gratuită, iar dacă sunt grupuri mai mari de turişti, care doresc un ghid de specialitate ne pot contacta pe noi, la muzeu”, declară Marin Pop.