S-a bucurat de succes alături de deţinuţii din Bacău, cu Trupa „Anonimii“, iar acum îşi doreşte ca mişcarea teatrală să prindă din nou aripi după gratii.
S-a apropiat de artă din copilărie. Influenţat de tată, a făcut patru ani de vioară şi unul de pian. În timpul liceului, a prins gustul filosofiei. „Tata a vrut să mă facă popă. Am considerat că nu am această vocaţie, aşa că am urmat Asistenţa Socială, la Facultatea de Filosofie din Iaşi“, spune Vali Şteafănescu. Când era student, a luat contact cu viaţa din Penitenciarul Iaşi, în cadrul orelor de practică. Acest lucru i-a schimbat viaţa definitiv. „Profesorul George Neamţu mi-a deschis o altă viziune asupra penitenciarelor. De atunci, am ştiut ce voi face în viaţă“, a mai spus acesta.
În turneu prin ţară cu „Erorile Justiţiei“
S-a angajat în 2004 ca ofiţer instructor de educaţie la Penitenciarul Bacău. Doi ani mai târziu, a luat decizia să aplice la deţinuţi terapia prin teatru. De ziua lui Eminescu, în 2007, femeile aflate în detenţie care formau Trupa „Anonimii“, au realizat un spectacol dedicat marelui poet.
„În acel moment s-a produs declicul. Femeile au luat decizia să scrie un text, care ulterior a fost pus în scenă dând naştere pamfletului «Erorile Justiţiei». Spectacolul a fost jucat în mai multe penitenciare, unii crezând că au de-a face chiar cu actori profesionişti“, îşi aminteşte Valeriu Ştefănescu. Ofiţerul responsabil cu educaţia celor privaţi de libertate a organizat o suită de spectacole inspirate din opera unor scriitori ca Baudelaire, Voltaire sau Caragiale.
Deţinuţii i-au păcălit pe jurnalişti de 1 aprilie
În 2008, de 1 aprilie, deţinuţii le-au jucat o farsă jurnaliştilor băcăuani. Din partea instituţiei a fost trimis un comunicat în care se spunea că se va organiza Mister Penitenciarul Bacău. „Am vrut să păcălim mass-media băcăuană şi am reuş