A consuma unt, branza si lapte gras nu e chiar asa de rau cum atrageau pana acum atentia nutritionistii. Recentele studii arata ca, in realitate, lucrurile nu sunt doar in alb si negru, relatia dintre grasimile saturate si sanatate fiind prea mult simplificata in ultima vreme.
Mai multe cercetari independente concluzioneaza ca genele, stilul de viata si varsta, toate joaca un rol important si se reflecta prin felul in care organismul raspunde la grasimile saturate ingerate, relateaza Daily Telegraph.
O serie de articole publicate in jurnalul Lipide trec in revista cele mai recente descoperiri facute in acest domeniu, ideea generala care se contureaza fiind aceea ca desi grasimile saturate sunt asociate cu un risc cardiovascular marit in cazul unor indivizi, teoria conform careia grasimile saturate sunt nocive indiferent de cantitate este o simplificare exagerata si fara suport stiintific.
Cercetatorii au descoperit ca inlocuirea grasimilor saturate cu cele mononesaturate nu are un efect bine definit. In ceea ce priveste inlocuirea grasimilor saturate cu carbohidrati, aceasta nu e deloc de dorit, mai ales daca vorbim de carbohidratii rafinati.
E adevarat insa ca inlocuirea grasimilor saturate cu cele polinesaturate micsoreaza riscul cardiovascular, dar e vorba despre o diferenta foarte mica, prin urmare de un beneficiu la fel de mic.
Concluzia: in loc sa incercam sa inlocuim grasimile saturate, o abordare mai buna ar fi sa marim continutul de acizi grasi omega 3, oferiti mai ales de fructele de mare, sa consumam mai multe cereale integrale, fructe si legume si sa scadem cantitatea de sare si grasimi trans, continute de prajituri, biscuiti si produse de fast food.
A consuma unt, branza si lapte gras nu e chiar asa de rau cum atrageau pana acum atentia nutritionistii. Recentele studii arata ca