Acţiunile Zentiva Bucureşti (SCD), parte a grupului francez Sanofi Aventis, au intrat din nou în atenţia investitorilor, care au dus cotaţia producătorului de medicamente în sus cu 15% pe parcursul zilei de ieri. Creşterea s-a mai atenuat spre finalul şedinţei, când acţiunile Zentiva consemnau un avans de 4,6%, până la 1,15 lei/unitate. Chiar şi în aceste condiţii titlurile producătorului de medicamente înregistrează o apreciere de 15% de la începutul săptămânii, reprezentând cea mai bună evoluţie de pe Bursă în această perioadă.
Creşterile sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât francezii şi-au exprimat încă din 2009 intenţia de a delista compania de pe Bursă. În acest scop, Sanofi a lansat la finele anului 2009 o ofertă publică de preluare a pachetelor minoritare la un preţ de 0,7 lei/acţiune care nu a avut însă succesul scontat.
Sanofi deţine în prezent 78,3% din acţiunile Zentiva, în timp ce restul de 21,7% sunt împărţite între investitorii de pe Bursă. Fondul de investiţii american Artio Global International Equity (fostul Julius Baer) deţine în continuare circa 2,85% din titluri.
După un an de zile în care cotaţia Zentiva a fluctuat în jurul nivelului de 0,7 lei/acţiune fapt ce a favorizat preluarea din piaţă de către acţionarul majoritar a unor pachete de acţiuni, titlurile companiei au sărit puternic în preajma raportării rezultatelor trimestriale la nouă luni de anul trecut, scenariu care s-a repetat la începutul acestui an. În ultimele două luni, acţiunile au câştigat peste 60%.
"Rezultatele bune raportate de companie în primele nouă luni i-a determinat pe unii investitori să intre la cumpărare gândindu-se probabil că emitentul ar putea acorda dividende în baza profitului consemnat de companie şi că rezultatele de final de an vor fi cel puţin pe măsura celor din primele nouă luni. Acum când Bursa a revenit pe creştere la începutul an