Tuturor celor care sperau la transformarea Rusiei într-o democraţie liberală, care să se bazeze pe principiile economiei de piaţă, procesul intentat lui Hodorkovski le-a adus o singură consolare: verdictul emis a fost criticat în mod vehement de comunitatea internaţională, notează cotidianul american The New York Times, citat de Agerpres.
Astfel, secretarul de stat american Hillary Clinton a atenţionat că procesul asupra lui Hodorkovski va influenţa negativ reputaţia Rusiei şi mai ales climatul investiţional din această ţară. Din aceste critici rezultă că liderii de la Kremlin şi-ar crea ei înşişi piedici în faţa propriilor obiective, care sunt resuscitarea măreţiei şi bogăţiei Rusiei.
Cu toate acestea, unii investitori, economişti şi politologi trag alte concluzii: verdictul dat în cazul Hodorkovski este un pas logic şi inevitabil, întreprins în scopul protejării regimului politic care deţine astăzi putere absolută în Rusia şi se îmbogăţeşte pe seama ei. Potrivit The New York Times, noul termen de detenţie stabilit pentru Hodorkovski constituie 'o declaraţie extrem de precisă în ceea ce priveşte regulile după care se ghidează 'capitalismul în stilul Kremlinului' şi convingerea premierului Putin în faptul că există destui oameni de afaceri care vor să joace după aceste reguli'.
Catalogând verdictul la adresa lui Hodorkovski şi autoritarismul din Rusia drept o mare eroare, criticii 'putinismului' scot în evidenţă fenomenul avantajelor piredute pentru economia rusă. Acest lucru este contestat, însă, de rectorul Şcolii de Economie din Rusia, Serghei Guriev: 'Pentru o persoană aflată la putere, creşterea economică propriu-zisă nu are prea mare importanţă, dacă însuşi acest conducător nu se poate bucura de ea. Este mai bine să fii conducătorul unei ţări mari şi bogate în stare de stagnare, decât să fii expulzat dintr-o ţară care se dezvoltă', ex